Voi vă gândiți vreodată la subiectul: ”Ecologie”? Da, pare un lucru complicat și plictisitor. Și chiar este, pentru cei ce stau toată ziua și pierd timpul uitându-se la televizor sau făcând alte lucruri fără rost.
Dar, haideți să vedem despre ce este vorba...
Ecologia este știința care se ocupă cu studiul interacțiunii dintre organisme și mediul lor de viață. Aceasta este definiția ecologiei. Ecologia este despre natură. Dar aceasta este poluată zi de zi de către milioane de oameni.În primul rând, pentru a afla cum putem combate poluarea, trebuie să știm, cauzele ei.
1. Poluarea vine de la plastic, sticle și hârtii aruncate pe jos, pe stradă, chiar și în oceane, zilnic. Motivul poluării este că aceste materiale se descompun într-un timp foarte îndelungat! Acum, vă voi prezenta durata de descompunere a acestor materiale:
– Hârtia - 2-6 săptămâni.
– Plasticul - 450 de ani.
– Sticla - 1 milion de ani.
2. Poluarea este amplificată de tăierea copacilor.
Dacă vă întrebați de ce sunt tăiați copacii, vă voi prezenta în continuare, precum și dezavantajele tăierii lor:
– În primul rând, copacii sunt tăiați pentru a produce o cantitate mare de hârtie și carton.
– Pentru transformarea copacilor în hârtie (sau carton), se risipește o sumă mare de bani, și cu siguranță, la rândul lor, aparatele care ne transformă copacii în hârtie, POLUEAZĂ!
– Și în plus, ȘI HÂRTIA POLUEAZĂ.
– De asemenea, copacii mai sunt tăiați și pentru lemne, pentru foc, însă, având în vedere progresele lumii moderne, copacii nu sunt tăiați atât de mult pentru lemn, cât pentru hârtie.
Dezavantajele tăierii copacilor sunt următoarele:
– Copacii produc oxigen, ceea ce ne oferă posibilitatea de a respira. Practic, copacii sunt plămânii planetei. Noi putem face ceva fără să respirăm? Nu! Deci, hârtia ne ajută pentru a face o grămadă de lucruri, dar cu ce ne ajută o tonă de hârtie, dacă noi MURIM?!
– Apoi copacii sunt și o mare sursă de hrană prin fructele, sau unele flori și frunze pe care le produc. Ne oferă CEAI, iar ceaiul, ne ajută în lupta cu microbii, cu bacteriile atunci când suntem răciți. Acum o să murim nu numai din cauza lipsei de oxigen, dar acum murim și de foame?!
– În al treilea, dar nu în ultimul rând, copacii sunt și casa multor viețuitoare. În scorburile lor își fac culcuș veverițe. În copaci își duc traiul în cuiburile lor fel de fel de păsări. Și, de asemenea, mai sunt și albinele! Deci nu murim numai noi, mor și diferite animale și păsări.
3. Fumul și gazul sunt alți mari ”poluatori”ai planetei. De ce? Pentru că ne sufocă! Ne strică aerul! Cum putem să respirăm un aer poluat, plin de fum și tot felul de gazuri. Fum care vine de la fabrici! Iar unele fabrici creează lucruri care poluează și ele la rândul lor! Poluarea plutește în aer, la propriu!
4. Apa. Consumul apei nu poluează, dar noi o risipim. Cum facem și când facem asta? O, nu o facem decât:
– Atunci când ne spălăm pe dinți și ținem robinetul pornit.
– Când ținem robinetul să curgă mai mult decât este necesar.
– Când turnăm la chiuvetă ulei sau și mai grav când se deversează în fluvii și râuri tot felul de substanțe toxice de la fabrici industriale.
***
Acum, că am aflat care sunt cauzele poluării, putem găsi soluții pentru a reduce cât de mult putem poluarea:
- Având în vedere câte gunoaie sunt aruncate atât pe stradă cât și în ocean, putem reduce poluarea prin simplul gest de a nu mai arunca gunoaie pe stradă și de a recicla.
- Știați că, un litru de ulei, aruncat în chiuvetă poate polua 1 milion de litri de apă? Puteți preveni asta adunând uleiul uzat într-o sticlă, și dacă duceți aceste sticle pline de ulei la un magazin Carrefour, puteți primi detergent sau apă!
- SĂ NU MAI TĂIEM COPACII! PENTRU CĂ ASTA NE OMOARĂ. La propriu.
- Putem să reciclăm hârtia, plasticul și sticla, aruncându-le în pubelele potrivite.
- Să nu mai cumpărăm atât de multe lucruri! Ele sunt create în fabrici, iar acele fabrici emană fum! Și oricum nu avem nevoie de atât de multe.
- Să nu mai risipim apa! (În unele țări din Africa e mai prețioasă decât aurul.) Să oprim robinetul când ne spălăm pe dinți și să nu mai lăsăm robinetul să curgă degeaba! Știați că doar 3% din apa de pe Pământ este potabilă?
Acestea au fost doar câteva dintre problemele legate de poluare și soluțiile lor.
Atunci când vrei să aibă loc o schimbare, nu trebuie să aștepți schimbarea de la ceilalți, ci trebuie ca schimbarea să înceapă de la tine!
Haideți să fim mai responsabili și mai atenți și să avem mai multă grijă de planeta Pământ!
PS: Nu ezitați să distribuiți acest articol câtor mai multe persoane!
Foarte bine punctat!! 👏👏👏😍Bravo!!
RăspundețiȘtergereMulțumesc! :)
Ștergere